23-11-2022

Kunstenaar van het jaar 2023

Uit acht finalisten is Barbara Nanning als Kunstenaar van het jaar 2023 gekozen. Zij heeft gisterenavond (19 november) de trofee mogen ontvangen die hoort bij de titel.

Op de tweede plaats eindigt Theo Jansen, gevolgd door Claudy Jongstra en Sam Drukker. Op de vijfde t/m achtste plaats eindigen respectievelijk Rob Voerman, Erwin Olaf, Zoro  Feigl en Ana Oosting. Deze acht kunstenaars voeren ook de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars aan, de lijst waarin jaarlijks de honderd meest gewaardeerde Nederlandse beeldend kunstenaars zijn opgenomen.

Enige meningen van aan de verkiezing verbonden panelleden en het publiek over Barbara Nanning:

"Een glas kunstenaar in Nederland is al zeldzaam, maar wat Barbara maakt is werkelijk prachtig. Haar ontwerpen zijn modern en toch tijdloos."

"Wat me raakt van haar werk is dat het ademt, net alsof ik een hart hoor kloppen."

"Ik vind het licht, dat in de stukken zelf lijkt te zitten, maar tevens ook uitstraalt heel bijzonder en prachtig!"

Terug naar overzicht

Laatste werken

/email.png Inschrijven voor de nieuwsbrief /email.png

Nieuws

29/01

Joris Link wint de Nationale Keramiekprijs 2023

Afgelopen zaterdag 27 januari is bij de prijsuitreiking in EM Studio Gallery in Amsterdam de winnaar bekend gemaakt van de tweede editie van de Nationale Keramiekprijs 2023. Uit meer dan 200 ingezonden keramische kunstwerken van 110 kunstenaars is het kunstwerk ‘zonder titel’ van Joris Link verkozen tot winnaar van de Nationale Keramiekprijs 2023. De kunstenaar wint € 1.000.

Lees verder

11/12

Dit zijn de 10 finalisten!

De 10 finalisten van de Nationale Keramiekprijs 2023 zijn bekend!

Lees verder

01/12

25 genomineerden bekend!

De 25 genomineerde kunstwerken van de Nationale Keramiekprijs 2023 zijn bekend! De vakjury heeft alle inzendingen beoordeeld en daar zijn deze nominaties uit voort gekomen.

Lees verder

01/12

Winnaar Publieksprijs!

Het kunstwerk 'Bissiby' van Liesette Braams heeft is de winnaar van de Publieksprijs van de Nationale Keramiekprijs 2023! Tijdens de stemronde kreeg haar kunstwerk maar liefst 712 stemmen.

Lees verder

07/09

Koos Buster bij het Klokhuis

Koos Buster is keramiek-kunstenaar. Hij maakt hele gewone dagelijkse dingen van klei, zoals een brandmelder, een stopcontact, een schoonmaakkarretje, en zelfs een auto.
Bekijk hier de leuke aflevering van het Klokhuis: Koos Buster maakt.

Lees verder

22/08

Princessehof toont nieuw werk Koos Buster in Feest!-tentoonstelling

Vanaf 22 augustus is in de tentoonstelling Feest! Van Pesach en Ketikoti tot Carnaval en Divali een nieuw werk te zien van Koos Buster. Het gaat om een waterkoeler van keramiek (2020). De waterkoeler vervangt Busters schoonmaakkar, als onderdeel van de installatie rondom het studentenfeest. Het werk is nog t/m 7 januari 2024 te zien in Keramiekmuseum Princessehof.  

Lees verder

13/07

Waar zouden we zijn zonder klei?

Wie even goed om zich heen kijkt zal al snel een voorwerp zien dat gemaakt is van keramiek. Het koffiekopje, het ontbijtbord, de wastafel, de wc-pot, de tegels op de wand en de vloer, de bakstenen in de muur, zelfs de dakpannen op het dak. Behalve nuttige dingen worden er ook kunstwerken gemaakt van klei.

Lees verder

04/07

Keramiekmuseum Princessehof verwerft anti-slavernij medaillon Wedgwood

Een dag na Ketikoti heeft Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden een anti-slavernij medaillon van Wedgwood aangekocht op een veiling. Het medaillon werd vanaf 1787 geproduceerd en verspreid door Josiah Wedgwood (1730-1795), grondlegger van de nog altijd zeer bekende fabriek. Josiah Wedgwood was een uitgesproken abolitionist en actief lid van de Society for the Abolition of the Slave Trade.

Lees verder

24/05

Expositie finalisten EM STUDIO GALLERY

De 10 finalisten en Publiekswinnaar van De Nationale Keramiekprijs 2023 krijgen een mooie (verkoop)expositie bij EM Studio Gallery in Amsterdam (www.emstudiogallery.com).

Lees verder

16/05

Verkoopexpositie Art Eindhoven 2024

Deelnemers aan de Nationale Keramiekprijs 2023 kunnen hun inzending exposeren op Art Eindhoven 2024.

Lees verder

Partners

/partners/keramiek-museum-princessehof.png             /partners/keramikos-logo.png             /partners/Tiendschuur.jpg        /partners/KITTEC-LOGO_2021_RGB_2.png