13-04-2023

Een glimlach voor het alledaagse, een solo-expositie van Koos Buster

Koos Buster-Stroucken heeft de bijnaam minister van keramische zaken. Hij is een ambassadeur voor kleien en het plezier hierin beleven. Meteen na zijn afstuderen aan de Gerrit Rietveldacademie is zijn werk een doorslaand succes in de hedendaagse kunstwereld. Hij kleit met veel liefde en vakmanschap dingen die niemand een blik waardig keurt, zoals een schoonmaakwagen, een pinautomaat, een stopcontact of een volle asbak. Met zijn vrolijke en kleurrijke kunstwerken wil Buster het leven en de wereld leuker maken en ontfutselt hij zijn publiek een brede glimlach.

Gerrit Rietveld Academie
Koos Buster (Amsterdam, 1991) studeerde in 2018 af aan de Gerrit Rietveld Academie en is sindsdien een stralende ster aan het firmament van de hedendaagse keramische kunst. Zijn werk was te zien bij Galerie Fons Welters, Museum Beelden aan Zee en het Nationaal Glasmuseum. Buster - als kunstenaar laat hij zijn achternaam weg – werd aangenomen op het Rietveld met een map vol tekeningen en schilderijen, maar besloot in het eerste jaar de richting keramiek te kiezen. Hij zag keramiek als een manier om zijn tekeningen in 3D uit te voeren en wilde graag een echt vak leren.

Buster studeerde af met het Grote Koos Buster Museum; een volledig ingerichte kamer met borden, een schoonmaakwagen en andere werken. De serie ‘Sierborden’ bestond uit gekleide bordjes met bijna alles wat hij niet leuk vindt, zoals kinderfoto’s van Donald Trump of een cruiseschip. ‘De Dweilwagen – Ode aan de schoonmaker’ is een complete schoonmaakwagen. In het verleden had Buster een dweilemmer gekleid en hij besloot daarna een schoonmaakwagen te kleien als meesterwerk en afsluiting van zijn opleiding. Het schoonmaakkarretje is inmiddels onderdeel van de kunstcollectie van AkzoNobel. 

Alledaagse objecten
De objecten die Buster namaakt in klei zijn voorwerpen die amper opvallen. Het zijn objecten waar je normaal gesproken aan voorbij loopt, zoals een brandblusser, stopcontact of een camera. Op die manier geeft hij de objecten een podium en meerwaarde waardoor mensen er op een andere manier naar gaan kijken. Zijn werk is realistisch, figuratief en gekleid in een unieke stijl. Buster wil met zijn werk de wereld leuker maken. Het werk heeft geen strakke lijnen, maar wobbelige schetslijnen zodat het werk meer karakter krijgt en tot leven komt. Niet alles is schetsmatig, sommige details moeten wel recht zijn, anders werkt het volgens hem niet meer en verliest het zijn kracht. Buster maakt zowel op zich zelf staande sculpturen, als ook installaties.

Glasstipendium
In 2019 kreeg Buster het glasstipendium van Stichting Stokroos, een stichting die jonge kunstenaars ondersteunt. In plaats van de objecten van keramiek te maken begon Buster te experimenteren met glas. Hierdoor kon hij transparante vormen maken die hij onder andere gebruikte voor de schoonmaakflessen, snoepjes potten en de ‘Waterkoeler Joyce’. Deze laatste is een onderdeel van de Wachtkamer Van Roos Bustek. Roos Bustek is Buster zijn alterego. De willekeurige wachtkamer is een installatie met allerlei voorwerpen die Buster zelf heeft gemaakt.

Canta op ware grootte
Buster is opgegroeid in Amsterdam Noord waar vele Canta’s rondrijden. Hij droomde ervan om zo’n invalidewagentje van klei te maken. Die kans ontstond tijdens het Amsterdam Ferry Festival in 2022 toen hij een kunstwerk mocht maken voor op de Amsterdamse pont. Een plek waar de Canta’s vaak te zien zijn om van Noord naar de rest van Amsterdam te reizen. Buster maakte een Ferrari-rode keramieken Canta met stickers op de buitenkant en ook het interieur van keramiek, met onder andere een geurboompje, een Ajaxshirt aan de achteruitkijkspiegel en zelfs een bierkrat gemaakt van klei. 

Het Europees Keramisch Werkcentrum
In november 2022 begon Buster zijn drie maanden residency voor Het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC) in Oisterwijk. Van tevoren ging hij naar Japan om inspiratie op te doen. Het EKWC beschikt over een grote oven en hierdoor kreeg Buster de mogelijkheid om grote keramische werken te maken zoals twee keramische pinapparaten.

Een glimlach voor het alledaagse
In de tentoonstelling “Een glimlach voor het alledaagse” zien de bezoekers Buster zijn vakmanschap, gevoel voor humor en onderscheidende eigen stijl. Kleurrijke kunstwerken die zoals Buster het zelf zegt: “Het leven en de wereld leuker maken.”

De expositie is te zien van 12 mei tot en met 10 september 2023.

Opening: Vrijdag 12 mei, 16u. Deze zal worden ingeleid door conservator Sacha Odenhoven en Koos Buster.

Koos Buster zal een paar keer in het museum een demonstratie en rondleiding verzorgen. Zie de website voor meer informatie, data exacte tijdstippen en reserveren.

Voor meer informatie zie:
www.tiendschuur.net, of vraag naar Sacha Odenhoven, conservator /manager, info@tiendschuur.net, 077-3260213.
Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen, Kasteellaan 8, 5932 AG Tegelen.
Openingstijden: di t/m zo 11.00 - 17.00 uur

Terug naar overzicht

Laatste werken

/email.png Inschrijven voor de nieuwsbrief /email.png

Nieuws

29/01

Joris Link wint de Nationale Keramiekprijs 2023

Afgelopen zaterdag 27 januari is bij de prijsuitreiking in EM Studio Gallery in Amsterdam de winnaar bekend gemaakt van de tweede editie van de Nationale Keramiekprijs 2023. Uit meer dan 200 ingezonden keramische kunstwerken van 110 kunstenaars is het kunstwerk ‘zonder titel’ van Joris Link verkozen tot winnaar van de Nationale Keramiekprijs 2023. De kunstenaar wint € 1.000.

Lees verder

11/12

Dit zijn de 10 finalisten!

De 10 finalisten van de Nationale Keramiekprijs 2023 zijn bekend!

Lees verder

01/12

25 genomineerden bekend!

De 25 genomineerde kunstwerken van de Nationale Keramiekprijs 2023 zijn bekend! De vakjury heeft alle inzendingen beoordeeld en daar zijn deze nominaties uit voort gekomen.

Lees verder

01/12

Winnaar Publieksprijs!

Het kunstwerk 'Bissiby' van Liesette Braams heeft is de winnaar van de Publieksprijs van de Nationale Keramiekprijs 2023! Tijdens de stemronde kreeg haar kunstwerk maar liefst 712 stemmen.

Lees verder

07/09

Koos Buster bij het Klokhuis

Koos Buster is keramiek-kunstenaar. Hij maakt hele gewone dagelijkse dingen van klei, zoals een brandmelder, een stopcontact, een schoonmaakkarretje, en zelfs een auto.
Bekijk hier de leuke aflevering van het Klokhuis: Koos Buster maakt.

Lees verder

22/08

Princessehof toont nieuw werk Koos Buster in Feest!-tentoonstelling

Vanaf 22 augustus is in de tentoonstelling Feest! Van Pesach en Ketikoti tot Carnaval en Divali een nieuw werk te zien van Koos Buster. Het gaat om een waterkoeler van keramiek (2020). De waterkoeler vervangt Busters schoonmaakkar, als onderdeel van de installatie rondom het studentenfeest. Het werk is nog t/m 7 januari 2024 te zien in Keramiekmuseum Princessehof.  

Lees verder

13/07

Waar zouden we zijn zonder klei?

Wie even goed om zich heen kijkt zal al snel een voorwerp zien dat gemaakt is van keramiek. Het koffiekopje, het ontbijtbord, de wastafel, de wc-pot, de tegels op de wand en de vloer, de bakstenen in de muur, zelfs de dakpannen op het dak. Behalve nuttige dingen worden er ook kunstwerken gemaakt van klei.

Lees verder

04/07

Keramiekmuseum Princessehof verwerft anti-slavernij medaillon Wedgwood

Een dag na Ketikoti heeft Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden een anti-slavernij medaillon van Wedgwood aangekocht op een veiling. Het medaillon werd vanaf 1787 geproduceerd en verspreid door Josiah Wedgwood (1730-1795), grondlegger van de nog altijd zeer bekende fabriek. Josiah Wedgwood was een uitgesproken abolitionist en actief lid van de Society for the Abolition of the Slave Trade.

Lees verder

24/05

Expositie finalisten EM STUDIO GALLERY

De 10 finalisten en Publiekswinnaar van De Nationale Keramiekprijs 2023 krijgen een mooie (verkoop)expositie bij EM Studio Gallery in Amsterdam (www.emstudiogallery.com).

Lees verder

16/05

Verkoopexpositie Art Eindhoven 2024

Deelnemers aan de Nationale Keramiekprijs 2023 kunnen hun inzending exposeren op Art Eindhoven 2024.

Lees verder

Partners

/partners/keramiek-museum-princessehof.png             /partners/keramikos-logo.png             /partners/Tiendschuur.jpg        /partners/KITTEC-LOGO_2021_RGB_2.png