Marianne Rijvers

Anthomare (blauw)

Materiaal: Steengoed, gietporselein, kristalglazuur
Afmetingen: 18 x 18 x 18 cm

In 2023 ben ik afgestudeerd aan de Kunstacademie in Maasmechelen (B), richting keramiek, met het werk "Anthomaren". Dit is een verzameling organische, kleurrijke objecten, geïnspireerd op de rijkdom aan vormen en kleuren in de natuur, mijn grootste inspiratiebron. Ook zoek ik in dit werk bewust de spannende combinatie van de gerichtheid van draaiwerk en de spontaniteit van handwerk en deels ook het glazuur. Letterlijk vertaald betekent Anthomare "bloem van de zee", waardoor associaties kunnen ontstaan met zee anemonen of andere weelderige (bloem)vormen. Het werk is een ode aan de schoonheid en kwetsbaarheid van de aarde en haar natuur, en tegelijkertijd een pleidooi om onze natuurlijke leefomgeving te (her)waarderen en respecteren.
Mijn interesse in kunst en creativiteit is al heel vroeg ontstaan. Naast mijn zakelijke loopbaan heb ik altijd geschilderd, en later ook geboetseerd in was en gebeeldhouwd in steen. Toen ik de kans kreeg om een grote ommezwaai te maken in mijn leven ben ik - na de nodige opleidingen - les gaan geven in beeldhouwen en schilderen. In 2017 ben ik aan de Kunstacademie in Maasmechelen (B) gestart met de opleiding keramiek. Het was liefde op het eerste gezicht, omdat er zoveel samenkomt in deze kunstvorm: ambacht en techniek, ruimtelijke vorming, kleur, en het uitdrukking geven aan een eigen verhaal. In juni 2023 ben ik als één van vier laureaten afgestudeerd met het werk "Anthomaren". In september start ik met een specialisatie traject.

Stemrondes

  • Publieke ronde van 03-05-2023 12:00 tot 31-05-2023 12:00
  • Jury ronde van 03-05-2023 12:00 tot 31-05-2023 12:00

Terug naar overzicht

Laatste werken

/email.png Inschrijven voor de nieuwsbrief /email.png

Nieuws

07/09

Koos Buster bij het Klokhuis

Koos Buster is keramiek-kunstenaar. Hij maakt hele gewone dagelijkse dingen van klei, zoals een brandmelder, een stopcontact, een schoonmaakkarretje, en zelfs een auto.
Bekijk hier de leuke aflevering van het Klokhuis: Koos Buster maakt.

Lees verder

22/08

Princessehof toont nieuw werk Koos Buster in Feest!-tentoonstelling

Vanaf 22 augustus is in de tentoonstelling Feest! Van Pesach en Ketikoti tot Carnaval en Divali een nieuw werk te zien van Koos Buster. Het gaat om een waterkoeler van keramiek (2020). De waterkoeler vervangt Busters schoonmaakkar, als onderdeel van de installatie rondom het studentenfeest. Het werk is nog t/m 7 januari 2024 te zien in Keramiekmuseum Princessehof.  

Lees verder

13/07

Waar zouden we zijn zonder klei?

Wie even goed om zich heen kijkt zal al snel een voorwerp zien dat gemaakt is van keramiek. Het koffiekopje, het ontbijtbord, de wastafel, de wc-pot, de tegels op de wand en de vloer, de bakstenen in de muur, zelfs de dakpannen op het dak. Behalve nuttige dingen worden er ook kunstwerken gemaakt van klei.

Lees verder

04/07

Keramiekmuseum Princessehof verwerft anti-slavernij medaillon Wedgwood

Een dag na Ketikoti heeft Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden een anti-slavernij medaillon van Wedgwood aangekocht op een veiling. Het medaillon werd vanaf 1787 geproduceerd en verspreid door Josiah Wedgwood (1730-1795), grondlegger van de nog altijd zeer bekende fabriek. Josiah Wedgwood was een uitgesproken abolitionist en actief lid van de Society for the Abolition of the Slave Trade.

Lees verder

24/05

Expositie finalisten EM STUDIO GALLERY

De 10 finalisten en Publiekswinnaar van De Nationale Keramiekprijs 2023 krijgen een mooie (verkoop)expositie bij EM Studio Gallery in Amsterdam (www.emstudiogallery.com).

Lees verder

16/05

Verkoopexpositie Art Eindhoven 2024

Deelnemers aan de Nationale Keramiekprijs 2023 kunnen hun inzending exposeren op Art Eindhoven 2024.

Lees verder

11/05

Wouter van Dam

Wouter Dam is al veertig jaar een van de meest toonaangevende keramisten van Nederland. Afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie in 1980 heeft hij zich altijd tot een pottenbakkerstraditie verhouden, en zich er tegelijkertijd volledig van losgemaakt.

Lees verder

11/05

Olivier van Herpt

Na 26 pogingen is het Olivier van Herpt (1989) gelukt: een asymmetrisch object van meer dan een meter hoog, perfect van vorm en geprint uit puur porselein.

Lees verder

28/04

Keramiekmarkt Maaseik 2023

Met veel plezier organiseert Visit Maaseik ook dit jaar weer de Keramiekmarkt op het Marktplein (25 juni).

Lees verder

13/04

Een glimlach voor het alledaagse, een solo-expositie van Koos Buster

Koos Buster-Stroucken heeft de bijnaam minister van keramische zaken. Hij is een ambassadeur voor kleien en het plezier hierin beleven. De expositie is te zien van 12 mei tot en met 10 september.

Lees verder

Partners

/partners/keramiek-museum-princessehof.png             /partners/keramikos-logo.png             /partners/Tiendschuur.jpg        /partners/KITTEC-LOGO_2021_RGB_2.png