Femke ter Brake

Verloren

Materiaal: De baby en moeder pinguïn zijn opgebouwd uit rollen en raku gestookt. De ijsschots is opgebouwd uit hout. De ballon is gemaakt uit platen klei, en afgewerkt met een matte witte glazuur.
Afmetingen: 60 x 80 x 20 cm

Dit werk is getiteld “Verloren”. Dit werk gaat over verlies en eenzaamheid. In mijn leven heb ik verlies in veel verschillende vormen gekend, van vrienden, familie, lijf en geest. Dat verdriet wilde ik graag uiten door een kunstwerk te maken wat verlies uitbeeld op een mooie, kwetsbare manier. Soms glipt het geluk je uit de handen. Het pinguïnkuiken drijft alleen af op een ijsschots en verliest ook nog zijn ballon. Moeder pinguïn houdt het in de gaten. In dit werk is het keramische werk niet vrij op de wand bevestigd maar is gekozen voor een bewerkt paneel waarop een ijsschots is geconstrueerd, uit hout, en waarop het keramiek is bevestigd. Zo ontstaat een mooi ingekaderd werk, waarmee het op afstand toekijken door de moeder pinguïn versterkt wordt. Soms glipt het geluk je uit de vingers, maar het komt goed.
Femke ter Brake (Amsterdam, 1974) is in 2015 voor het eerst in aanraking gekomen met klei. Ze is begonnen met handvormen aan de Gooise academie en is daarna gaan draaien. Na haar eerste stappen in de keramiek wilde zij zich verder ontwikkelen. In 2018 is zij toegelaten tot de Nederlandse Keramiekopleiding, die zij in 2021 heeft afgerond. Zij heeft haar eigen atelier aan huis in Laren. Zij exposeert regelmatig in Laren en omstreken. Vanaf 10 november is haar werk te bewonderen bij galerie Domo Eclectica in Gouda. Femke maakt zowel gedraaide vormen als objecten gemaakt van platen en ringbouw, of combinaties daarvan. Alle stukken van begin tot het einde door haar zelf ontworpen, elk stuk is uniek en volledig handgemaakt, nooit met gietmallen. Haar signatuur is te omschrijven als veelzijdig, vrolijk, zonnig, en af en toe met humor.

Stemrondes

  • Publieke ronde van 31-10-2023 01:00 tot 30-11-2023 23:59
  • Jury ronde van 03-05-2023 12:00 tot 30-11-2023 12:00

Terug naar overzicht

Laatste werken

/email.png Inschrijven voor de nieuwsbrief /email.png

Nieuws

29/01

Joris Link wint de Nationale Keramiekprijs 2023

Afgelopen zaterdag 27 januari is bij de prijsuitreiking in EM Studio Gallery in Amsterdam de winnaar bekend gemaakt van de tweede editie van de Nationale Keramiekprijs 2023. Uit meer dan 200 ingezonden keramische kunstwerken van 110 kunstenaars is het kunstwerk ‘zonder titel’ van Joris Link verkozen tot winnaar van de Nationale Keramiekprijs 2023. De kunstenaar wint € 1.000.

Lees verder

11/12

Dit zijn de 10 finalisten!

De 10 finalisten van de Nationale Keramiekprijs 2023 zijn bekend!

Lees verder

01/12

25 genomineerden bekend!

De 25 genomineerde kunstwerken van de Nationale Keramiekprijs 2023 zijn bekend! De vakjury heeft alle inzendingen beoordeeld en daar zijn deze nominaties uit voort gekomen.

Lees verder

01/12

Winnaar Publieksprijs!

Het kunstwerk 'Bissiby' van Liesette Braams heeft is de winnaar van de Publieksprijs van de Nationale Keramiekprijs 2023! Tijdens de stemronde kreeg haar kunstwerk maar liefst 712 stemmen.

Lees verder

07/09

Koos Buster bij het Klokhuis

Koos Buster is keramiek-kunstenaar. Hij maakt hele gewone dagelijkse dingen van klei, zoals een brandmelder, een stopcontact, een schoonmaakkarretje, en zelfs een auto.
Bekijk hier de leuke aflevering van het Klokhuis: Koos Buster maakt.

Lees verder

22/08

Princessehof toont nieuw werk Koos Buster in Feest!-tentoonstelling

Vanaf 22 augustus is in de tentoonstelling Feest! Van Pesach en Ketikoti tot Carnaval en Divali een nieuw werk te zien van Koos Buster. Het gaat om een waterkoeler van keramiek (2020). De waterkoeler vervangt Busters schoonmaakkar, als onderdeel van de installatie rondom het studentenfeest. Het werk is nog t/m 7 januari 2024 te zien in Keramiekmuseum Princessehof.  

Lees verder

13/07

Waar zouden we zijn zonder klei?

Wie even goed om zich heen kijkt zal al snel een voorwerp zien dat gemaakt is van keramiek. Het koffiekopje, het ontbijtbord, de wastafel, de wc-pot, de tegels op de wand en de vloer, de bakstenen in de muur, zelfs de dakpannen op het dak. Behalve nuttige dingen worden er ook kunstwerken gemaakt van klei.

Lees verder

04/07

Keramiekmuseum Princessehof verwerft anti-slavernij medaillon Wedgwood

Een dag na Ketikoti heeft Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden een anti-slavernij medaillon van Wedgwood aangekocht op een veiling. Het medaillon werd vanaf 1787 geproduceerd en verspreid door Josiah Wedgwood (1730-1795), grondlegger van de nog altijd zeer bekende fabriek. Josiah Wedgwood was een uitgesproken abolitionist en actief lid van de Society for the Abolition of the Slave Trade.

Lees verder

24/05

Expositie finalisten EM STUDIO GALLERY

De 10 finalisten en Publiekswinnaar van De Nationale Keramiekprijs 2023 krijgen een mooie (verkoop)expositie bij EM Studio Gallery in Amsterdam (www.emstudiogallery.com).

Lees verder

16/05

Verkoopexpositie Art Eindhoven 2024

Deelnemers aan de Nationale Keramiekprijs 2023 kunnen hun inzending exposeren op Art Eindhoven 2024.

Lees verder

Partners

/partners/keramiek-museum-princessehof.png             /partners/keramikos-logo.png             /partners/Tiendschuur.jpg        /partners/KITTEC-LOGO_2021_RGB_2.png