29-01-2024

Joris Link wint de Nationale Keramiekprijs 2023

Afgelopen zaterdag 27 januari is bij de prijsuitreiking in EM Studio Gallery in Amsterdam de winnaar bekend gemaakt van de tweede editie van de Nationale Keramiekprijs 2023. Uit meer dan 200 ingezonden keramische kunstwerken van 110 kunstenaars is het kunstwerk ‘zonder titel’ van Joris Link verkozen tot winnaar van de Nationale Keramiekprijs 2023. De kunstenaar wint € 1.000.

Juryverslag
De vakjury oordeelde als volgt over het kunstwerk van Joris Link:

“Het werk van Joris Link slaat een brug tussen toegepast design en autonoom werk. Zijn porseleinen beeld is grillig en associatief en tegelijkertijd gestructureerd, evenwichtig en getuigt van vakmanschap en materiaal beheersing. Hij brengt de eigenschappen van porselein prachtig in beeld, van vloeibaar en zacht naar scherp, hard en breekbaar, van glanzend nat, mat en zelfs transparant. De keuze om de, soms vlijmscherpe, gietranden niet af te werken zorgt ervoor dat het maakproces nog gedeeltelijk is te herleiden. Je kunt zien dat hij met een mal werkt die uit talloze kleine onderdelen bestaat. Door de verschillende onderdelen afwisselend wit en mosterdgeel te kleuren wordt de opbouw nog inzichtelijker. De kleuren accentueren de prachtige regelmatige structuur die de vele mal onderdelen samen vormen.  Het werk heeft een fascinerend decor, een prachtig ritmisch patroon dankzij het feit dat de vele mal onderdeeltjes bestaan uit groepen van gelijk van formaat die precies in elkaar passen. Als met lego steentjes kan hij er zijn gietmal mee bouwen. Zijn werk is hierdoor zowel ingenieus doordacht en speels en experimenteel tegelijk.  En net als in de wiskunde en geometrie kan Joris met zijn onderdeeltjes eindeloos spelen en variëren en telkens weer een andere uitkomst vinden. Een andere nieuwe vorm. De gesloten compacte vorm die hij nu als inzending heeft gekozen symboliseert deze potentie prachtig. Als een capsule, een ei, een vrucht of een zaaddoos waarin een geheim verborgen is. Een vorm die zich kan openen om een totale metamorfose te ondergaan en ons zal verrassen met nieuwe spectaculaire vormen.”

De juryrapporten van de overige finalisten vind je HIER.

Video Instagram.

Vakjury

De jury van de Nationale Keramiekprijs 2023 beoordeelde in eerste instantie alle inzendingen digitaal en bepaalde zo de 25 genomineerden. Uit deze 25 beste ingezonden werken koos de vakjury uiteindelijk de 10 finalisten en winnaar.
Alle juryleden hebben in hun dagelijks leven te maken met verschillende facetten van de keramiekkunst. Koos Buster is de spraakmakendste van een nieuwe lichting kunstenaars die werkt met keramiek. Geertje Jacobs is de directeur van het Keramisch Centrum (EKWC) in Oisterwijk. Sacha Odenhoven was conservator / manager van Keramiek Centrum Tiendschuur Tegelen sinds 2001. Het veelzijdige oeuvre van Barbara Nanning, Kunstenaar van het jaar 2023, omvat monumentale installaties, keramiek en glas.

De expositie, met van elke finalist twee kunstwerken, is nog te zien tot zaterdag 3 februari bij EM Studio Gallery in Amsterdam.

Terug naar overzicht

Laatste werken

/email.png Inschrijven voor de nieuwsbrief /email.png

Nieuws

29/01

Joris Link wint de Nationale Keramiekprijs 2023

Afgelopen zaterdag 27 januari is bij de prijsuitreiking in EM Studio Gallery in Amsterdam de winnaar bekend gemaakt van de tweede editie van de Nationale Keramiekprijs 2023. Uit meer dan 200 ingezonden keramische kunstwerken van 110 kunstenaars is het kunstwerk ‘zonder titel’ van Joris Link verkozen tot winnaar van de Nationale Keramiekprijs 2023. De kunstenaar wint € 1.000.

Lees verder

11/12

Dit zijn de 10 finalisten!

De 10 finalisten van de Nationale Keramiekprijs 2023 zijn bekend!

Lees verder

01/12

25 genomineerden bekend!

De 25 genomineerde kunstwerken van de Nationale Keramiekprijs 2023 zijn bekend! De vakjury heeft alle inzendingen beoordeeld en daar zijn deze nominaties uit voort gekomen.

Lees verder

01/12

Winnaar Publieksprijs!

Het kunstwerk 'Bissiby' van Liesette Braams heeft is de winnaar van de Publieksprijs van de Nationale Keramiekprijs 2023! Tijdens de stemronde kreeg haar kunstwerk maar liefst 712 stemmen.

Lees verder

07/09

Koos Buster bij het Klokhuis

Koos Buster is keramiek-kunstenaar. Hij maakt hele gewone dagelijkse dingen van klei, zoals een brandmelder, een stopcontact, een schoonmaakkarretje, en zelfs een auto.
Bekijk hier de leuke aflevering van het Klokhuis: Koos Buster maakt.

Lees verder

22/08

Princessehof toont nieuw werk Koos Buster in Feest!-tentoonstelling

Vanaf 22 augustus is in de tentoonstelling Feest! Van Pesach en Ketikoti tot Carnaval en Divali een nieuw werk te zien van Koos Buster. Het gaat om een waterkoeler van keramiek (2020). De waterkoeler vervangt Busters schoonmaakkar, als onderdeel van de installatie rondom het studentenfeest. Het werk is nog t/m 7 januari 2024 te zien in Keramiekmuseum Princessehof.  

Lees verder

13/07

Waar zouden we zijn zonder klei?

Wie even goed om zich heen kijkt zal al snel een voorwerp zien dat gemaakt is van keramiek. Het koffiekopje, het ontbijtbord, de wastafel, de wc-pot, de tegels op de wand en de vloer, de bakstenen in de muur, zelfs de dakpannen op het dak. Behalve nuttige dingen worden er ook kunstwerken gemaakt van klei.

Lees verder

04/07

Keramiekmuseum Princessehof verwerft anti-slavernij medaillon Wedgwood

Een dag na Ketikoti heeft Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden een anti-slavernij medaillon van Wedgwood aangekocht op een veiling. Het medaillon werd vanaf 1787 geproduceerd en verspreid door Josiah Wedgwood (1730-1795), grondlegger van de nog altijd zeer bekende fabriek. Josiah Wedgwood was een uitgesproken abolitionist en actief lid van de Society for the Abolition of the Slave Trade.

Lees verder

24/05

Expositie finalisten EM STUDIO GALLERY

De 10 finalisten en Publiekswinnaar van De Nationale Keramiekprijs 2023 krijgen een mooie (verkoop)expositie bij EM Studio Gallery in Amsterdam (www.emstudiogallery.com).

Lees verder

16/05

Verkoopexpositie Art Eindhoven 2024

Deelnemers aan de Nationale Keramiekprijs 2023 kunnen hun inzending exposeren op Art Eindhoven 2024.

Lees verder

Partners

/partners/keramiek-museum-princessehof.png             /partners/keramikos-logo.png             /partners/Tiendschuur.jpg        /partners/KITTEC-LOGO_2021_RGB_2.png